Menu

01/12/2021

Wat is het verschil tussen ventileren en verluchten, en waarom is het zo belangrijk?

Het coronavirus leerde ons dat ventileren en verluchten cruciaal zijn om gezonde lucht te garanderen binnenskamers. Bij Tentmoment werken we eveneens aan mogelijkheden om de tenten beter te laten ventileren, maar wat is nu precies het onderscheid met verluchten? We zetten het even op een rijtje.

Ventileren

Dit slaat op het constant aanvoeren van verse lucht en afvoeren van vervuilde lucht. Het is noodzakelijk dit continue proces toe te passen om de kwaliteit van de lucht in je ruimtes te garanderen.

Verluchten

Het idee werkt hier op dezelfde manier, maar het principe van verluchten is korter en krachtiger. Hierbij zet je deuren en vensters wagenwijd open, waardoor een grote stroom aan verse lucht op korte tijd binnenkomt. Men raadt aan dit thuis zo’n 2 à 3 keer per dag een kwartier lang te doen, afhankelijk van locatie en bouw van het huis.

Waarom cruciaal?

Beide principes werken best aanvullend. Wie slechts één van de twee toepast, beperkt z’n stroom aan verse lucht. Op die manier krijg je een opeenstapeling van CO2, vocht en schadelijke stoffen.

Ventileren en verluchten is dus nodig om schimmel en huisstofmijt tegen te gaan. Bijhorende fysieke klachten als hoofdpijn en meer last krijgen van astma en allergieën zijn vaak het resultaat van onvoldoende verluchte ruimtes.

Principes gelden ook voor tenten

Natuurlijk zijn ventileren en verluchten ook bij tenten belangrijk, zeker bij gesloten modellen. Vaak zitten hier meer mensen samen op een kleinere ruimte, wat voor snellere opeenstapeling van CO2 en vocht zorgt. 

Bij Tentmoment werken we aan nieuwe manieren om voldoende verluchting van uw tent te garanderen. We willen u namelijk zonder gezondheidsrisico’s van uw moment laten genieten.